Keukenindeling: do’s & don’ts

4 oktober '22

De indeling van je nieuwe woning krijgt vorm en misschien heb je al een beeld bij het ontwerp voor je keuken. Binnenkort ga je naar de keukenleverancier toe en wordt dit concreter. Spannend! Het leidingwerk van de keuken staat ingetekend op de plattegrond van de woning. Soms is het mogelijk om de keuken te verplaatsen in de woning, maar meestal moet deze op een vaste plek blijven. Toch zijn er altijd mogelijkheden om de keuken nog aan te passen naar jouw wensen, bijvoorbeeld door deze uit te breiden. Met deze tips ontwerp jij jouw droomkeuken!

Voor- en nadelen van een bar of kookeiland

Veel mensen willen een bar of een kookeiland in de keuken. Zelf heb ik daar ook voor gekozen. Wel neemt een bar of eiland veel ruimte is beslag. Een L-vormige keuken die je tegen de muur plaatst, creëert meer open ruimte en dat is voor sommige woningen aan te raden. In de volgende afbeelding zie je daar een voorbeeld van.

Keuken Marije

Persoonlijke overweging

Ik ken mensen die naderhand toch spijt kregen van het plaatsen van een kookeiland. Soms omdat ze het een te groot blok vinden in de ruimte, maar ook omdat ze eigenlijk nooit aan het eiland zitten. Zeker als de bar vlak naast de eettafel wordt geplaatst, is het de vraag of je hier gebruik van gaat maken. Een eiland met barkrukken ziet er natuurlijk wel erg gezellig uit, maar in kleinere woningen zijn andere woonwensen misschien toch belangrijker. Het komt uit op een persoonlijke overweging.

Zelf ben ik wel erg blij met mijn bar, maar ik heb ervoor gezorgd dat deze bar maar 70 cm diep is en 180 cm breed. Daardoor is het niet zo’n massief blok in mijn woning geworden en is er nog genoeg restruimte over. Het is ook een leuk idee om een houten bar of hoge tafel in je keuken te plaatsen zonder opbergruimte. Dit creëert een rustiger beeld omdat de onderkant van de bar open is. Je kunt ook een houten blad haaks op een L-vormige keuken plaatsen zodat je toch een kleine bar creëert. Zo’n bar is ook direct een leuke roomdivider in de ruimte. Tijdens één van mijn projecten mocht ik voor een klant een marmeren bar ontwerpen die op de bestaande keuken werd geplaatst. Het is een hele chique bar geworden.

L-vorm

L-vorm

Bar

Bar

L-vorm en houten bar

L-vorm en houten bar
image alt

De menselijke maat in de keuken

Voor mij persoonlijk betekende het dat er in mijn ondiepe bar geen gootsteen en inductieplaat pasten. Deze zijn beiden in het keukenblok tegen de muur geplaatst. Hierdoor mis ik wel een stukje keukenblad aan de rechterkant van mijn gootsteen. Daar heb ik soms wel eens spijt van, maar helaas kon dit niet anders. Het is het beste om voor zowel de inductieplaat als de gootsteen minimaal 30 cm bladruimte aan beide zijden te plaatsen. Zo blijft er ruimte over voor een snijplank of de vaat. Voor een inductieplaat is dit zelfs verplicht in verband met brandveiligheid.

Als je bezig bent met de indeling van je keuken, raad ik je aan om deze altijd in verhouding tot de rest van de woonkamer te plaatsen. Bij een keukenleverancier kun je erg enthousiast worden over alle leuke opties die er mogelijk zijn. Maar als je eenmaal in je woning woont wil je dat de keuken, eetkamer en zitkamer natuurlijk wel qua grootte in balans met elkaar zijn! Dus teken je keuken altijd op schaal op je plattegrond zodat je kunt zien of er nog genoeg ruimte overblijft voor de andere elementen.

Aan de slag!

Maak alvast wat schetsen voor jouw ideale vorm van de keuken. Een keukenblokje is standaard 60x60 cm. In zo’n blokje past een kookplaat, koelkast, vaatwasser en oven. In Het Nieuwbouw Handboek vind je meer standaard maten voor het ontwerpen van een keuken. Als de vorm van de keuken staat, kun je ook nadenken over de indeling op de muur. Zijn bovenkastjes wenselijk of wil je het juist zo open mogelijk houden? Maak hiervoor een wandaanzicht. Neem de schetsen voor je keuken mee als je naar een keukenleverancier gaat. Zo ben je goed voorbereid en houd je grip op je wensen!

Keuken

Hi, ik ben Marije!

Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!

Marije Duijn
Heb je een vraag? Neem contact met ons op
Ook in Anna's Hof wonen? Grijp je laatste kans